Voorbeeldprojecten LOLA
Lola Bae
Amsterdam
Op drie locaties in het Amstel III-gebied zijn meer dan 100 talentvolle startende ondernemers uit Zuidoost gevestigd. Door onderlinge uitwisseling, presentaties/performances en via ondernemerschapsprogramma’s ontwikkelen zij zich razendsnel en fungeren als rolmodel en coach voor een nieuwe generatie talentvolle jongeren uit de Bijlmer. De ondernemers en kwartiermakers participeren daarnaast actief in de omvangrijke transformatie van Amstel III naar woon-werk-gebied en zorgen zo voor gelijke kansen voor de zwarte gemeenschap in een door witte ontwikkelaars en ambtenaren gedomineerde gebiedsontwikkeling.
Lola luid
Amsterdam
In Amsterdam Nieuw-West huisvest Lola Luid tal van creatieven en maatschappelijke organisaties en faciliteert het de ontmoeting tussen bewonersgroepen. Daarmee draagt Lola Luid sterk bij aan het sociale weefsel, de leefbaarheid en de veiligheid op straat. Zo zijn er prikacties en worden voedseloverschotten van restaurants en bakkerijen wekelijks gratis uitgegeven aan kwetsbare bewoners. Voor complexe vraagstukken worden creatieve oplossingen bedacht. Zo nam het vandalisme en de politie-inzet tijdens oud en nieuw en de Ramadan drastisch af door de organisatie van nachtelijke voetbaltoernooien voor jongeren.
Lola Lik
Amsterdam
Eerder heeft LOLA met succes bijgedragen aan de versnelde integratie van vluchtelingen in Amsterdam met Lola Lik. Op 10.000 m2 in het hoofdgebouw van de voormalige Bijlmer Bajes waren uiteenlopende functies gevestigd. Studio’s en kantoren voor creatieve ondernemers, startende bedrijven, maatschappelijke organisaties, een houtwerkplaats en tal van publieke functies: een restaurant, museum, Hamam, eventspaces, escaperoom en boksschool.
Vluchtelingen konden op alle mogelijke manieren participeren, in de maatschappelijke opvang, als leerling bij taallessen, als vrijwilliger, als stagiair, medewerker of freelancer bij bedrijven in het pand, of door zelf een bedrijf op te richten in een eigen ruimte.
Lola Lik trok duizenden bezoekers en veroorzaakte tal van waardevolle ontmoetingen en samenwerkingen. Daarmee droeg het project tevens bij aan placemaking van het gebied, of zoals de CEO van Projectontwikkelaar VORM van naastgelegen nieuwbouwtoren het formuleerde: “Dankzij Lola Lik hebben we alle appartementen in het complex kunnen verhuren of verkopen. Kandidaten die het gebied wat spannend vonden stuurden we voor een bezoekje naar Lola Lik waarna ze enthousiast terugkeerden.”
VONK
Hilversum
Een voormalige Philipswinkel in Hilversum staat niet langer leeg, maar is thuis geworden van Vonk in de wijk. Een duurzame broedplaats waar ze mensen tonen dat duurzaamheid ook in de kleine dingen kan zitten. VONK heeft tiny houses op het terrein, veganistische horeca en een werkplaats waar op dit moment een heus elektrisch vliegtuig wordt gebouwd! Ook is er doorlopende inspirerende programmering waar de buurt actief bij betrokken is.